About

Patrick Teugels Studio

Rue Bas Forest, 7911 Frasnes-Lez-Anvaing Belgium

Tel. + 32-494 30 66 99

Patrick Teugels working in his studio in Brussels on ‘Hanna’ (photography Nicolai Blomstrand)

Patrick Teugels (BE) is beeldend kunstenaar gespecialiseerd in realistische portretschilderkunst. Hij wil vooral de zintuigen van de kijker prikkelen, uitnodigen tot introspectie en het portret echt laten ervaren in momenten van verwondering en relativerende stilte.

Op het eerste gezicht lijken de geschilderde portretten conventionele foto’s die neigen naar het fotorealisme en hyperrealisme. Pas bij nadere inspectie beginnen we te beseffen dat de dingen niet helemaal zijn wat ze lijken. Geen fotorealisme vanuit één lens genomen, maar nauwkeurig samengestelde beelden alsof je als toeschouwer zelf naar het model zou kijken. Hoe levensecht ook weergegeven, alles scherp en zonder perspectief, het fascinerende en unieke aan de portretten is dat de toeschouwer de geportretteerde nooit zo en op deze manier voorgesteld te zien krijgen.

Op 12-jarige leeftijd schilderde hij zijn eerste dierenportret met olieverf en bekwaamde zich vanaf zijn 18e in het schilderen van postmortum portretten. Aan de hand van sumier fotomateriaal werden overledenen zo levensecht mogelijk geschilderd op groter formaat dan het aangeleverde standaard fotomateriaal. Deze opdrachten zullen bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van zijn werk. Vanaf dat moment wordt zijn werk een reflectie op de universele vragen van betekenis en sterfelijkheid die daarin resoneren. Met meer dan 40 jaar ervaring heeft hij zich zijn leven lang gespecialiseerd in het menselijk portret. De technische beheersing van olieverfschilderkunst in combinatie met gedreven tekenen en digitale fotografie stelt hem in staat om unieke beelden van mensen te creëren. 

Patrick Teugels werd geboren op 17 september 1960 in Dendermonde. Hij verhuisde van Lebbeke naar Antwerpen, China (Defeng), Parijs, Brussel en vervolgens naar Frasnes-lez-Bussenal (Land der Heuvels, Henegouwen, Wallonië, België) waar hij momenteel woont en werkt.

Education

Education in Painting, Royal Academy of Fine Arts Antwerp (1979-1984), graduation supervisors Lode Jacobs and Hugo Heyrman. Fellow students Luc Tuymans and The Antwerp Six.

Internship specialization restoration & conservation department paintings on canvas and panel at the Royal Institute for Cultural Heritage Brussels (1985-1987), led by director R.H.Marijnissen and Liliane Masschelein-Kleiner. Preliminary research ‘Ghent Altarpiece’, Jan Van Eyck, Ghent and  ‘Descent from the Cross’, Peter Paul Rubens Antwerp.

Higher Institute and Royal Academy of Fine Arts teacher Antwerp (1986-1996): Painting, Model drawing various disciplines, Technique of painting and Restoration deontology and technique various disciplines. 

Founder and director Yaddoo (Drawing and Painting Academy) since 2018.

Reacties zijn gesloten.